HighEnd, Always Put The Music First
pil

MONTANA XPS

MAKSIMAL MUSIKALSK REALISMEMontana EPS2 Etter et langvarig utviklingsarbeid har PBN Audio introdusert den tvers i gjennom nye ultra high-end høyttaleren MONTANA XPS. MONTANA XPS erstatter MONTANA XP, som gjennom en lang årrekke har hevdet seg ytelsesmessig i det desiderte toppsjiktet av high-end segmentet. Like fullt får begrepet "perfeksjon" i audiosammenheng et nytt meningsinnhold etter introduksjonen av MONTANA XPS. Komponenter og materialer som passer optimalt kun til denne høyttalerkonstruksjonen er nøye valgt ut på grunn av sine tekniske egenskaper og høye kvalitet, og uavhengig av pris. MONTANA XPS henvender seg til en hver musikkelsker som søker maksimal musikalsk realisme.

Kompromissløs
Med MONTANA XPS har PBN Audio ambisjoner om intet mindre enn å tilby publikum en kompromissløs høyttaler med en ytelse som flytter grensene for hva som hittil har vært mulig å oppnå. MONTANA XPS representerer det aller ypperste av cutting-edge teknologi og ingeniørkunst, uansett prisnivå. MONTANA XPS presenterer musikken så realistisk at forskjellene mellom reprodusert lyd og virkelig musikk praktisk talt viskes ut. Oppløsning, definisjon og dynamikk er virkelig i særklasse. MONTANA XPS er tilgjengelig for demonstrasjon gjennom HighEnd.

MONTANA XPS, og de enda større modellene MONTANA KAS2 eller Master Reference, har en ytelse og en kvalitetsstandard som virkelig fortjener betegnelsen "kompromissløs". Dette er en ekte fireveis konstruksjon med et usedvanlig sofistikert design, som leverer veggrystende, rask og definert bass, en sjelfull og realistisk mellomtone og en gnistrende og luftig høyfrekvensgjengivelse. MONTANA XPS kombinerer tredimensjonalitet og dynamikk på en enestående realistisk og tiltalende måte. Takket være den fysiske størrelsen på kabinettet, "gulv-til-tak-konfigurasjonen" av de 14 eksklusive høyttalerelementene per par og den eksepsjonelt høye effektiviteten på 92,5 dB / 2.83 V / 1 m, genererer MONTANA XPS en så enorm, multidimensjonal og gjennomsiktig lydscene så effektivt at du vil få en besnærende følelse av å være til stede der og da mens musikken fremføres. Genuine musikkelskere vil verdsette MONTANA XPS sin overbevisende evne til å gjenskape en hver nyanse og emosjon i musikken. MONTANA XPS og de enda større MONTANA Loudspeakers er kort og godt de ultimate formidlere av den musikalske virkelighet.

SEAS elementer
MONTANA XPS har kun norskproduserte SEAS/Montana-elementer, hele 14 stk. per par. Ingen standardelementer benyttes i MONTANA XPS. Alle elementer er enten utviklet eller spesialmodifisert kun for MONTANA XPS. Dette for å kunne takle de ekstreme krav til toleranser og dynamiske kapasiteter som gjør MONTANA XPS til en høyttaler i verdensklasse. Kun det beste av deler og konstruksjonsløsninger tolereres ved byggingen av MONTANA XPS.

Montana XPS Hvert kabinett er utstyrt med 2 stk. 10" basselementer, 2 stk. 7" mellombasselementer, 2 stk. 4" mellomtoneelementer og en 1" soft dome diskant i et spesielt utviklet tekstilmateriale. Produsenten er svært bevisst på valg av komponenter og valg av materialer som elementene er bygget opp av. Valgene er basert på omfattende erfaring, utprøving og testing, og skyldes utelukkende at de benyttede elementene byr på de aller beste tonale og dynamiske egenskaper som finnes blant alle typer av tilgengelige elementer. Kun det beste er godt nok for MONTANA XPS.

Diskantgjengivelsen preges av en ekstrem oppløsning, åpenhet, perspektiv og definisjon som ikke står noe tilbake for markedets aller mest påkostede høyttalerkonstruksjoner, uansett konstruksjonsprinsipp, men som samtidig spiller i elitedivisjonen når det gjelder dynamikk og transienthåndtering, noe som er en absolutt forutsetning for å oppnå musikalsk troverdighet og fullstendig tonal balanse også ved helt ekstreme utgangsnivåer. PBN Audio benytter en spesialtilpasset SEAS/Montana 1" soft dome, som har den høyeste oppløsningen som kan oppnås med dagens tilgjengelige teknologi, og som utklasser syntetiske diamantdiskanter når det gjelder effektivitet og ren dynamikk. MONTANA XPS er til for det publikum som ikke kan leve med noe kompromiss, verken når det gjelder tonal balanse, oppløsning, definisjon, dynamikk eller holografi.

De helt unike glassfiberbaserte mellomtoneelementene har en grad av artikulasjon, hurtighet og transientrespons som gir en uslåelig illusjon av virkelig lyd i mellomregisteret. Mellomtonegjengivelsen er eksepsjonelt virkelighetsnær og dynamisk på alle typer musikk. Klarhet, balanse og detaljering reproduseres på en fremragende måte. Store orkesterverk gjengis skremmende realistisk.

Den usedvanlig markante stramheten og hurtige slagkraften som XPS er kapabel til å levere, må også tilskrives de lynhurtige og responsvillige mellombassenhetene. Mellombassregionen vil alltid gjengis usedvanlig kontrollert og uanstrengt, og med en formidabel oppløsning og definisjon.

I alt 4 stykker 10" basselementer sikrer en avgrunnsdyp og ekstremt kraftfull, men samtidig definert og lynhurtig bass fra et par XPS.

Montana XPS Litt teknisk
MONTANA XPS har 24 dB/oktav delefilter med "cost no object" komponentvalg. PBN Audio's avanserte delefiltertopologi sikrer en optimal linearitet og faseintegrasjon mellom de 14 kostbare høyttalerelementene som sitter montert i et par MONTANA XPS. XPS har en tilnærmet helt lineær frekvensrespons. XPS gjengir frekvenser i en nesten helt rett kurve fra 25000 - 25 Hz innenfor en minimal margin på +/- 1,5 dB. Frekvensresponsen i intervallet 25 Hz og ned til noe under 20 Hz ligger innenfor +/- 3 dB, noe som er mulig også takket være den fysiske størrelsen på det ekstremt solide og fintilpassede kabinettet. Den ekstremt lineære frekvensresponsen og fullstendig umerkelige overgangen i delefrekvensene sikrer selvsagt en helt optimal holografi og ultrapresis reproduksjon av lydbildet. Er det noen høyttalere på markedet som virkelig lever opp til betegnelsen "full-range", så er det de store modellene fra MONTANA Loudspeakers.

De ovennevnte dataene er imponerende i seg selv, og med en effektivitet på hele 92,5 dB med tilnærmet lineær frekvensrespons til godt under 20 Hz kombinert med den maksimalt oppnåelige oppløsningen gjennom hele frekvensregisteret, så er MONTANA XPS en høyttaler i absolutt verdensklasse.

Håndbygde kabinetter
Montana XPS MONTANA XPS har svært tunge, massive og påkostede, håndbygde kabinetter, som er kuttet til med mer enn en hundredels millimeters presisjon med den aller nyeste og beste CNC-teknologien som er tilgjengelig på markedet. Integrert i konstruksjonen er separate interne kabinetter til midbass-, mellomtone- og diskantelementene. Et stort antall solide horisontale innvendige avstivinger av kabinettene bidrar også til høyeffektiv eliminering av kabinettresonanser. PBN Audio er en av svært få høyttalerprodusenter som på sine referansemodeller har sin egen "in-house" kabinettproduksjon, noe som sikrer at produsenten har 100 % kontroll på kvaliteten ned til minste detalj. De indre kabinettene isolerer de ulike elementene fysisk fra hverandre for å unngå lydforringende resonanser og andre påvirkninger, og sammen med kabinettets utforming som et asymmetrisk heksagon gjør dette at forvrengning unngås og stående bølger elimineres. Ingen plater inne i kabinettet har samme resonansfrekvens. Dette er noen ev de tekniske parametrene ved kabinettets design som gjør at elementene har en så nær som totalt resonansfri base å operere ut i fra. Resultatet er en særdeles ufarget, krystallklar og oppløst lyd. Så forseggjorte kabinetter er svært kostbare og tidkrevende å produsere, men produsenten har ikke latt kostnadsaspektet legge begrensninger på ambisjonene om å oppnå den mest mulig realistiske lydreproduksjonen som kan kjøpes for penger.

MONTANA Spikes System sikrer høy stabilitet, økt definisjon og en solid forankring til underlaget, i tillegg til at det gjør at høyttalerne kan flyttes, posisjoneres, vinkles og justeres på en svært enkel måte til tross for sin fysiske størrelse og imponerende høye vekt.

MONTANA XPS kan kles i et stort antall eksklusive tresorter eller pianolakk i utallige farger etter kundens eget ønske. Optimal matching til et hvert interiør er dermed mulig.

MONTANA XPS vil ha en utsalgspris i USA på nærmere US Dollars 19.000 inkludert sales tax, basert på gjennomsnittlig sales tax i de stater hvor PBN Audio har forhandlere. Etter flyfrakt fra USA og med tillegg av norsk mva., importkostnader med mer, burde dette normalt tilsi en pris i Norden på i størrelsesorden NOK 200.000 - 250.000 dersom MONTANA hadde vært solgt gjennom et vanlig salgskonsept. Som alltid vil imidlertid HighEnd sitt usedvanlig kostnadsbesparende eneimport- og distribusjonskonsept gi nordiske musikkelskere mulighet til å anskaffe det siste av cutting-edge teknologi og den absolutt høyest oppnåelige ytelse til ekstremt fordelaktige og langt mer realistiske priser.

MONTANA XPS er konstruert med tanke på bruk av doble sett høyttalerkabler, såkalt biwiring.

HighEnd tør bastant påstå at vi er helt alene om å kunne tilby en slik grad av total linearitet, ultrahøy oppløsning, dynamikk og musikalsk realisme som MONTANA XPS byr på i sin prisklasse og langt over.

Den musikalske virkelighet er til tider nesten ufattelig dynamisk og gripende. Kom og opplev det selv i dag!

MONTANA XPS Signature Montana XPS

MONTANA XPS leveres også i en eksklusiv Signature Version. Det som skiller MONTANA XPS Signature fra standardutgaven MONTANA XPS, er at Signature-versjonen leveres med frontbafler i massivt lønnetre som standard. Frontbaffelen er nærmere 8 cm tykk medregnet den indre frontbaffelen. Lønnetre er meget hardt og sterkt og har høy, men variabel tetthet og en enorm slitestyrke, noe som eliminerer uønskede resonanser usedvanlig effektivt. Lønn brukes derfor ofte som resonansvirke i musikkinstrumenter. Trevirkets tekniske egenskaper gjør det spesielt velegnet også som materiale til frontbafler på høyttalere. De presisjonskuttede og utfresede frontbaflene vinner lydmessige gevinster ikke bare på grunn av høy, men variabel tetthet og større hardhet enn andre materialer som som vanligvis benyttes, men også på grunn av sin unike utforming. Dette i tillegg til en rent estetisk gevinst.

Spesifikasjoner
Dimensjoner: H=165 cm B=41 cm D=46 cm
Vekt: 114 kg
Frekvensområde +/- 1,5 dB: 25 - 25000 Hz
Frekvensområde +/- 3 dB: 20 - 25 Hz
Følsomhet: 93 dB
Effekthåndtering: 300W
Delefrekvenser: 80/500/4000 Hz
Bass: 2 stk. 10" SEAS / Montana Custom
Mellombass: 2 stk. 7" SEAS / Montana Custom
Mellomtone: 2 stk. 4" SEAS / Montana Custom
Diskant: 1 stk. 1" soft dome SEAS / Montana Custom
Finish: Et stort utvalg av utsøkte og eksotiske tresorter eller piano lakk i alle farger.

Skrevet om MONTANA XPS i presseMONTANA XPS Review, 6 moons, November 2006 (Wayne Zufall):

"One of the superb things the XPS do is throw a huge and layered soundstage. At the 300-hour mark as I listened to Linda Ronstadt and "Straighten Up and Fly Right", I found that the backup singer was audible but not the least bit defined within the soundstage. At 450 hours, I could not only clearly locate him to the left of Linda but his voice was now clearly defined, clear and not so blurred as before. The soundstage was now more layered and much more specific as to instrument placement. I could move the speakers closer together, which seemed to only slightly move the sweet spot from where I was sitting but I never lost the layering effect or the detailed placement of the instruments and voices. This suggests to me that these speakers will work very well in moderate to small-sized rooms without giving up any of their sonic attributes.

The XPS seemed to like tube amps as well as transistors, although I personally preferred them on my Canary tube amps. I used a small 60wpc Rotel, the Canary Reference Ones and the Canary CA-160s, with the XPS doing a grand job with any of the pairings. The XPS and the CA-160s were an excellent match even though the EL34 monos did not seem to elicit the same warm or lush tube sound they get from the B&Ws. The Reference Ones with their huge transformers seemed to be the best match. Bass that was strong and with a large presence over the CA-160s became powerful and in your face with the Ones. Detail, clarity and soundstage layering became even more palpable. The XPS are very well rounded speakers that will perform with nearly any amplifier; however higher-current tube or transistor amps seem to get the most from them.

I listened to my 8 test CDs on the XPS with three different amplifiers and found that the XPS excelled with all of the amps and all types of music. My wife's organ music with its low bass registers was no problem. The speakers remained controlled and without introducing bass bloat. One of my favorite piano test CDs is from Willie Nelson's Super Hits, track 8 titled "Always on My Mind" [Columbia CK 64184]. The XPS produced the piano notes with crystalline clarity and held onto the notes, keeping them detailed until they faded away. A piano can be quite a challenge for a speaker, especially in classical music when the music's volume levels can soften and the listener is trying to hear what is being played. The XPS handle soft passages with verve, letting one hear the detail of every note. While the XPS does a very good job of remaining dynamic at low levels, they also like to be pushed at high sound levels, where they do not lose their composure, clarity or detail - something I am sure your neighbors would be able to comment on with ease.

At this stage in the break-in process, the XPS had nearly 485 hours on them. I decided to listen to a few select CDs and see how they were sounding before it was time to slip them back into their cocoons for their return trip to San Diego. So next up was Keely Smith's Be My Love [Jasmine Records, JASCD 321] and track 11 "My Reverie". I played this particular track to see how Keely and the violins were presented. Keely's voice was clean, warm and lush, really giving me the feeling she was center stage. The XPS adds a level of transparency that was lightly noticeable at the 400 hour mark but now in full bloom, with increased dynamic attack and a better layered soundstage. It was apparent that the butterfly had finally emerged from within.

The midbass was a little tighter too, having progressed from lean to articulate. Keely's voice in prior sessions was never as warm or seductive as I knew she could be. Now her voice was passionate and clearly seductive. The violin passages were articulate, clear and seamless in their presentation. While the XPS do not totally disappear in my room, I would expect that in a different space, they just might. The speakers were very well balanced now. From the bass through the high frequencies, they did slip into a presentation that was, as Peter promised it would be, seamless. The XPS are not a speaker even on tubes that I would consider to be overly warm or lush. They are focused, revealing and exude authority with a transparency that is dynamic and coherent.

Fresh out of their crates, my first impression of the XPS was that it would never be a speaker I'd enjoy. I literally could not imagine that the XPS could go from the lean, dry and banal presentation it started out with to the superb loudspeaker it is today.

Peter has fulfilled his promise to build a quality, accurate and coherent speaker. You only have to have the patience to uncrate them and wait for the caterpillar to complete its metamorphosis. Then these are speakers you will be enjoying over the long haul."Det audiopressen har skrevet om MONTANA XPS' forgjenger, den legendariske MONTANA XP, gir en indikasjon på hvilket ytelsesnivå man kan forvente av den nye MONTANA XPS.

Fidelity nr. 4 / 2003 v/Knut Vadseth, september 2003, om Montana XP: "PBN Montana XP high-end høyttalere:
"Stø som fjell! ...en uhyre interessant høyttaler som veier et kvart tonn for paret og består av hele 14 eksklusive høyttalerelementer i et eksklusivt møbel nesten i mannshøyde. Jeg ... innser at et par høyttalere til mer enn 200 tusen kroner (basert på amerikansk utsalgspris på $15k pluss mva), neppe hadde solgt mange eksemplarer i norske butikker uansett. ... et gedigent lydbilde med fremragende kontroll av både rom, transienter og frekvensgang! ...et formidabelt high-end kjøp! "

Fi Magazine v/Arnis Balgalvis:
"The Montana XP aims high. It's stated goal is to realize a "non-compromised, cost absolutely no object, full-range, ultra dynamic loudspeaker system." To which, I will simply say: Mission accomplished! Since the ultra high-end loudspeaker scene is obscenely expensive, with price tags well above US Dollars 50000, it will probably startle many to find out that the Montana is priced at (a mere) US Dollars 15000 a pair. As for now I see no reason to spend more than that on a dynamic loudspeaker."

The Audiophile Voice, Nov. 1999, om Montana XP:
"This is one hell of a speaker. If you feed the XP a great recording, it will turn into something heavenly."